Welke gamegenres zijn er zoal?

Welke gamegenres zijn er zoal?

Net zoals zoals boeken, films of televisieprogramma’s kunnen games ook opgedeeld worden in genres. Er bestaan onder meer, vechtspellen, schietspellen, actie-avonturenspellen, horrorgames, strategiespellen enz. De afbakening tussen gamegenres is niet altijd even duidelijk. Verschillende genres kunnen in een spel gecombineerd worden en de onderlinge verschillen worden steeds vager. Welk gamegenre of soort games de jongere graag speelt , hangt af van de smaak en persoonlijkheid. Men kan er bij de aankoop van een game voor een kind of jongere wel op letten dat er naast games die aansluiten bij de persoonlijke interesses, ook games aangekocht worden die aansluiten bij de interesses van meerdere personen binnen het gezin. Op die manier stimuleert men het delen en samenspelen en kan men van het gamen nog een leukere en sociale activiteit voor het hele gezin maken. Enkele voorbeelden van gamegenres en bijbehorende subcategorieën zijn:

Simulatie

Life simulation: In deze games controleert de speler de levens van een persoon, een dier of een volledige groep personen zoals een stad. Voorbeelden hiervan zijn The Sims, SimCity, Second Life, Theme Park, Theme Hospital of Zoo Tycoon. Toestelsimulatie: in dit soort simulaties controleert de speler een voertuig, zoals een vliegtuig (Microsoft Flight Simulator of Microsoft Combat Flight Simulator) of een trein ( Train Simulator).

Racegame

In een racegame probeert de speler zich zo snel mogelijk voort te bewegen met behulp van een transportmiddel (zoals bijvoorbeeld een auto). Racegames kunnen variëren van levensechte simulaties (zoals NASCAR The Game of F1GP), tot arcadegames die minder realistisch zijn en meer gefocust zijn op plezier (zoals Mario Kart).

Sportgame

Sommige sportgames laten het toe om virtueel een sport te beoefenen (bijvoorbeeld een voetbalspel zoals FIFA, het honkbalspel MLB of het basketbalspel NBA2K andere sportgames zijn meer gericht op de strategieën achter het spel (Football Manager).

Strategy

Real-time strategy: dit type games omvat spellen waarbij spelers voortdurend nieuwe beslissingen moeten nemen over hoe ze zullen reageren op wijzigingen in de spelsituatie. Deze games hebben vaak als kenmerk dat de spelers voortdurend nieuwe technologieën ontwikkelen en middelen moeten vinden om deze te financieren. Voorbeelden hiervan zijn Age of Empires, Rise of Nations of Settlers. Turn-based strategy: in tegenstelling tot een real-time strategy game, neemt de speler een aantal beslissingen die hij of zij doorgeeft aan het spel. Daarna is de beurt voorbij. Als antwoord wordt hij geconfronteerd met een nieuwe situatie, waarop hij een nieuwe actie moet nemen. Er bestaan ook turn-based strategy games voor meerdere spelers. Voorbeelden hiervan zijn Civilization IV of Age of Wonders.

MMO’S

Massively Multiplayer Online games bieden spelers een online omgeving aan waar ze met elkaar kunnen deelnemen. Een type game hierbij is bijvoorbeeld de MMORG (Massively Multiplayer Online Role-playing Games) waarbij iedere speler een bepaald personage (avatar) in de game is en bepaalde uitdagingen aangaat of opdrachten uitvoert. Hierbij gaat de gamer ook samenwerken met anderen of de speler kan meedoen met een competitie. Eén van meest bekende voorbeelden hiervan is World of Warcraft.

Shooter games

First-person shooters: games waarbij de speler in de huid van het hoofdpersonage kruipt en vanuit dit perspectief rondloopt en aan vuurgevechten deelneemt. Voorbeelden hiervan zijn: Battlefield, Call of Duty, Halo of Far Cry. Shoot ‘em up: games waarbij de speler personages of voertuigen bedient, die rondvliegende kogels moeten ontwijken. Eén van de eerste voorbeelden van dergelijke games was Space Invaders.  Third-person shooters: in tegenstelling tot een first-person shooter wordt het hoofdpersonage zijdelings getoond. Daardoor is een groter deel van de spelomgeving zichtbaar. De speler controleert opnieuw het hoofdpersonage dat op andere spelpersonages moet schieten. Voorbeelden hiervan zijn: Lost Planet, Tomb Raider of Resident Evil 6.

Sandbox/Free Roam

Een sandbox-, openwereld- of zandbakspel, is een type game waarin de speler vrij kan rondzwerven door een virtuele wereld en veel vrijheid krijgt in hoe hij het spel uitspeelt. De speler kan dus zijn creativiteit en inventiviteit de vrije loop laten. De term "free roam" wordt ook wel gebruikt. "Open wereld" en "free-roaming" zijn begrippen die de afwezigheid van kunstmatige grenzen suggereren, in tegenstelling tot de onzichtbare muren en laadschermen die normaal zijn in normale lineaire "levels". GTA is een bekende free roam game.

Een openwereldspel impliceert overigens niet per se een sandbox. In een ware sandbox heeft de speler de gereedschappen om de spelwereld zelf te veranderen. Vaak is de sandbox gewoon één deel van een spel, naast de gewone modi. In de sandboxmode krijgt de speler onbeperkt geld. Vooorbeelden van sandbox games zijn: Minecraft, Rollercoaster tycoon.

Beat 'm up/Button Bash/ Hack and Slash.

Beat 'em up is een genre waarin een of twee spelers het opnemen tegen meerdere vijanden, met of zonder wapens (bijna nooit vuurwapens). Het genre wordt gekenmerkt door het van links naar rechts en sectie per sectie doorlopen van het level in elk van de secties moeten alle vijanden verslagen worden voor men verder kan gaan naar het volgende deel. Op het einde van elk level komt er in bepaalde spellen een zogenaamde boss fight waarbij de speler het moet opnemen tegen een veel sterkere vijand. Voorbeelden van spellen uit dit genre zijn Golden Axe en Streets of Rage. Button Bash  games is een gente wat hieronder valt. Het zijn vaak vechtspellen waarin men veel combinaties kan maken, er moeten veel toetsen of knoppen ingedrukt worden. Hier komt de naam button bashen vandaan. Tekken en Motal Combat zijn bekend spellen in dit Genre. Bij een Hack and Slash is het de bedoeling om d.m.v. een wapen zoveel mogelijk vijanden te verslaan. Dit gaat door veel te slaan en te hakken met je wapen. Deze wapens zijn geen vuurwapens. God of war en Devil may Cry zijn bekende games in dit genre.

 

Terug naar overzicht
Contactgegevens
Beukstraat 39 6181 KV Elsloo Tim de lange (Directeur) Tel: +31 6 18031452 Email: info@groupxl.nl KvK: 57113467
Heeft u vragen?
Leave this field empty


Copyright © 2013 - 2019 XLgroup.nl. All Rights Reserved. | Sitemap